ورود|ثبت نام
روز جهانی یوگا

روز جهانی یوگا

زینب یوگا
بازدید : 835

یوگا شامل تمریناتی است که میتوانند در تمامی ابعاد زندگی موثر واقع شوند. قطعا تا به حال اسم یوگا به گوشتان خورده است یا تمرینات یوگا را انجام داده اید. شاید برایتان عجیب باشد که روزی به عنوان روز جهانی یوگا وجود دارد که مردم از سراسر دنیا این روز را جشن میگیرند. در ادامه راجع به انتخاب این روز توضیحات جامعی ارائه شده است.


روز جهانی یوگا
روز جهانی یوگا معادل با 31 خرداد می باشد که بلندترین روز سال در نیمکره ی شمالی است.

یوگا چیست و چرا روز یوگا را جشن میگیریم؟

یوگا ورزشی باستانی است که شامل تمرینات فیزیکی (آسانا)، ذهن آرامی (مدیتیشن) و تنفسی (پرانایاما) می باشد که از هند باستان سرچشمه گرفته است. کلمه "یوگا" از زبان سانسکریت گرفته شده و به معنای پیوستن یا متحد شدن است که نمادی برای اتحاد بدن و آگاهی است. یوگا امروزه اشکال مختلفی دارد که در سر تا سر جهان انجام میشود. محبوبیت یوگا بین مردم روز به روز در حال افزایش می باشد.

با به رسمیت شناختن جذابیت این ورزش برای مردم و افزایش روزانه طرفداران یوگا در 11 دسامبر 2014 سازمان ملل متحد در مصوبه 131/69 روز 21 ژوئن را به عنوان روز جهانی یوگا اعلام کرد . هدف از روز جهانی یوگا افزایش آگاهی در سراسر جهان در مورد فواید فراوان تمرینات یوگا است. اولین روز جهانی یوگا در 21 ژوئن 2015 در سراسر جهان از جمله نیویورک، پاریس، پکن، بانکوک، کوالالامپور، سئول و دهلی نو جشن گرفته شد.

پیشنویس مصوبه تعیین روز جهانی یوگا توسط هند پیشنهاد شد و توسط 175 کشور عضو سازمان ملل تایید شد. این پیشنهاد اولین بار توسط نخست وزیر نارندرا مودی در سخنرانی وی در افتتاحیه شصت و نهمین نشست مجمع عمومی ارائه شد و در آن گفت :

"یوگا یک هدیه ارزشمند از سنت باستانی ما است. یوگا مظهر وحدت ذهن و بدن، فکر و عمل و ... است و یک رویکرد جامع برای سلامتی و رفاه ما است و ارزشمند می باشد. یوگا فقط یک ورزش نیست. بلکه راهی برای کشف حس یگانگی با خود، جهان و طبیعت است."

این مصوبه به اهمیت انتخاب های سالمتر و پیروی از الگوهای سبک زندگی سالم که منجر به تندرستی میشود تاکید میکند. در این راستا، سازمان بهداشت جهانی از کشورهای عضو خود خواسته است تا به شهروندان خود کمک کنند تا کم تحرکی که یکی از ده عامل اصلی مرگ و میر در جهان است را کاهش دهند. در واقع کم تحرکی یکی از عوامل اصلی ابتلا به بیماری های غیر واگیردار همچون بیماری های قلبی عروقی، سرطان و دیابت است.

اما یوگا چیزی فراتر از یک فعالیت بدنی است. به قول یکی از مشهورترین تمرین کنندگان یوگا، بی. کی. اس آیینگر:

"یوگا روش های حفظ نگرش متعادل را در زندگی روزمره پرورش میدهد و مهارت در انجام اعمال به فرد می بخشد."

روز 21 ژوئن معادل با 31 خرداد توسط نارندرا مودی پیشنهاد شد زیرا این روز طولانیترین روز سال در نیمکره شمالی است و در بسیاری از نقاط جهان از اهمیت ویژه ای برخوردار است.


معرفی روز جهانی یوگا توسط سازمان ملل

در 11 دسامبر 2014 آسوکه موکرجی، نماینده دائم هند، پیش نویس مصوبه را در مجمع عمومی سازمان متحد معرفی کرد. متن پیش نویس حمایت گسترده ای از 177 کشور عضو دریافت کرد و در نهایت این مصوبه به دلیل استقبال بالا بدون رای گیری به تصویب رسید. این ابتکار مورد حمایت بسیاری از رهبران جهانی قرار گرفت. در مجموع 177 کشور از این مصوبه حمایت کردند که بالاترین تعداد حامیان مشترک برای مصوبه های مجمع عمومی سازمان ملل متحد با این ماهیت است.

پس از تصویب مصوبه روز جهانی یوگا توسط سازمان ملل متحد چند تن از رهبران جنبش معنوی در هند حمایت خود را از این ابتکار اعلام کردند. بنیانگذار هنر زندگی، راوی شانکار، تلاش های مودی را ستود و گفت:

"بقای هر فلسفه، دین یا فرهنگی بدون حمایت دولت بسیار دشوار است. یوگا تا کنون تقریبا همانند یک یتیم وجود داشته است. اکنون با شناخت رسمی یوگا توسط سازمان ملل تمرینات یوگا و بهره وری از فواید آن در دنیا افزایش خواهد یافت."

اولین روز جهانی یوگا

اولین روز جهانی یوگا در 21 ژوئن 2015 برگزار شد. وزارت آیوش هماهنگی های لازم را در هند انجام داد. 35985 نفر، از جمله نخست وزیر مودی و مقامات بلند پایه از 84 کشور، 21 آسانا (وضعیت فیزیکی) را به مدت 35 دقیقه در راجپات در دهلی نو انجام دادند و در واقع بزرگترین کلاس یوگا در جهان با بیشترین تعداد کشور شرکت کننده را تشکیل دادند. از آن سال به بعد هر سال روز 21 ژوئن در شهرهای هند و سراسر دنیا جشن گرفته میشود.


ویدئو مربوط به روز جهانی یوگا در سال 2018 در میدان تایمز نیویورک که با استقبال بی نظیر 10000 شهروند نیویورکی رو به رو شد.

حاشیه های روز جهانی یوگا

یک گزارش انجمن مطبوعات شراکتی در سال 2015 اشاره کرد که اولین روز جهانی یوگا شامل میلیون ها نفر علاقه مندان به یوگا بود که "(بدنشان را) کشیدند و پیچاندند" همراه با مودی و اعضای کابینه وی. این گزارش بیان کرد که جاده اصلی دهلی به منطقه تمرینی برای این مناسبت تبدیل شده است و همچنین بیان کرد که علی رغم این که مودی از "صلح و هماهنگی" صحبت میکند، برخی از مردم فکر میکنند که ترویج یوگا یک عملیات حزبی هندو است. مودی در پاسخ به این موضوع که وی در حال ترویج هندوئیسم است پاسخ داد:

"یوگا مربوط به زندگی دیگر (زندگی پس از مرگ) نیست. بنابراین یوگا یک عمل مذهبی نیست."

طبق این گزارش بخشی از دنباله سوریا نامسکار (سلام بر خورشید) حذف شده است زیرا مسلمانان به این امر که خورشید خدای هندو خورشید، سوریا، است اعتراض کردند و بخشی از این دنباله که در وصف پرستش سوریا بود، حذف شد. خواندن هجای مقدس هندو "om" نیز حذف شد. برخی دیگر معتقد بودند که پولی که برای این رویداد خرج میشود بهتر است برای تمیز کردن خیابان های دهلی هزینه شود.

کریستین ساینس مانیتور در سال 2016 نوشت که مصوبه سال 2014 سازمان ملل متحد بسیار محبوب بود. وی همچنین اشاره کرد که یوگا دارای یک مولفه مراقبه است و نه تنها به عنوان تمرین بدنی بلکه به عنوان یک ورزش برای تقویت ذهن و بدن نیز شناخته شده است.

در سال 2015 اعلام شد که هدف دولت هند از برگزاری روزهای جهانی یوگا در سراسر جهان این است که یوگا در سراسر جهان به عنوان "مالکیت فرهنگی هند" به رسمیت شناخته شود. وزیر یوگا، شریپاد یسو نایک، گفت:

"ما تلاش میکنیم به دنیا ثابت کنیم این (یوگا) مال ماست"

به نقل از روزنامه هفته این امر به احتمال زیاد موفق نخواهد بود زیرا انواع مختلف یوگا قبلا در غرب انجام میشده است. در این مقاله همچنین آورده شده است که مسیحیان با دولت هند موافق بودند که یوگا در درجه اول یک تمرین معنوی هندو است اما یک محقق دینی به نام آن گلیگ گفته است که یوگا در غرب دستخوش تغییرات زیادی شده است و عاری از محتوای دینی می باشد.


لوگو روز جهانی یوگا

لوگوی روز جهانی یوگا توسط نخست وزیر نارندرا مودی انتخاب شد و گفته می شود که نشان دهنده تمام عناصر اساسی است که آگاهی اولیه درباره یوگا را تشکیل می دهد.

لوگو بر روی پس زمینه سفید حک شده است که نشان دهنده یک جفت دست است که از بدن به سمت بیرون کشیده شده و به هم متصل شده اند. به هم پیوستن هر دو دست نمادی از اتحاد آگاهی فرد با آگاهی جهان است. این نماد هماهنگی کامل بین بدن، ذهن و روح است که هدف نهایی هر یوگی است. در پشت شکل انسان، 2 جفت برگ قهوه ای و سبز وجود دارد که نمادی از عناصر زمین و طبیعت است. شکل انسان آبی نماد عنصر آب و هاله نارنجی بالای سر است که نمادی از عنصر آتش است که منبع همه انرژی ها است و از این رو بالاترین نقطه را در اختیار دارد. در پشت پیکر انسان، تصویری از کره زمین دیده می شود که نمادی از همبستگی و یگانگی است که یکی از اصول اصلی دولت نارندرا مودی است. در زیر لوگو عبارت "یوگا برای هماهنگی و صلح" حک شده است که اعتقاد بر این است که جوهر یوگا هماهنگی و صلح است.

این لوگو توسط یک تیم 18 نفره از Panchtatva Advertising مستقر در دهلی نو ایجاد شده است. این لوگو از طریق یک مسابقه آزاد برای افزایش مشارکت همه اقشار جامعه انتخاب شد. این لوگو رسما توسط وزیر امور خارجه سوشما سواراج و وزیر امور خارجه AYUSH Shripad Yesso Naik در دهلی نو انتخاب شد.


لوگو روز جهانی یوگا
لوگو روز جهانی یوگا

روز جهانی یوگا در ایران

روز جهانی یوگا در ایران نیز جشن گرفته میشود. هر سال روز جهانی یوگا در فضای باز جشن گرفته میشود. برای چندین سال روز جهانی یوگا در توچال تهران برگزار میشذ. علاوه بر انجمن یوگا، مربیان و استودیوهای یوگا نیز در این روز تمرینات یوگا انجام میدهند و این روز را جشن میگیرند.

لیست روزهای جهانی یوگا

  • جشن روز جهانی یوگا سال 2015

    اولین روز جهانی یوگا در سراسر جهان در 21 ژوئن 2015 در راجپات در دهلی نو هند برگزار شد که تعداد زیادی از مردم از جمله نخست وزیر ناندرا مودی و مقالات بلند پایه بسیاری از کشور 21 آسانا را انجام دادند. این رویداد دو رکورد جهانی گینس را ثبت کرد. اولین رکورد برای بزرگترین کلاس یوگا (35,985 نفر) و دومی برای بیشترین تعداد ملیت شرکت کننده (84 کشور) بود. روز جهانی یوگا در سال 2015 در سراسر دنیا از جمله نیویورک، پاریس، پکن، بانکوک، کوالالامپور، سانفرانسیسکو، سئول و سیشل جشن گرفته شد. در سانفرانسیسکو 5000 نفر در پارک کارینا گرین جمع شدند و یوگا تمرین کردند.

  • جشن روز جهانی یوگا سال 2016

    یک مقام ارشد دولتی گفت:

    "دولت هند تصمیم گرفته است تا جنبش ایجاد شده در سال 2015 را با مشارکت بیشتر و فعالتر جوانان در جشن های سال جاری به جلو ببرد"

    این وزارتخانه رویدادی را ترتیب داد با عنوان "رویداد ملی یوگا دسته جمعی" در Chandigrah که با حضور نخست وزیر هند برگزار شد. هیئت دائمی هند در سازمان ملل در 20 و 21 ژوئن سال 2016 جشن هایی را در سازمان ملل ترتیب داد. یکی از رویدادهای ویژه ی این جشن ها "گفتگو با استادان یوگا – یوگا برای دستیابی به اهداف توسعه پایدار" بود. همچنین Baba Ramedev در ژوئن 2016 یک اردوی عظیم یوگا را به مناسبت روز جهانی یوگا برگزار کرد.

  • جشن روز جهانی یوگا سال 2017

    در سال 2017 نخست وزیر هند، نارندرا مودی، در لاکنو به همراه 51,000 نفر دیگر یوگا تمرین کردند. بسیاری از رهبران تجاری در هند نیز در این رویداد شرکت کردند. در نیویورک نیز هزاران شرکت کننده در میدان تایمز جمع شدند و یوگا تمرین کردند. ژاپن یک لیگ پارلمانی برای ترویج یوگا در آوریل 2017 ایجاد کرد. در چین گردهمایی 10,000 نفر برای تمرین یوگا انجام شد. در آتن از کشور یونان این روز در 25 ژوئن به عنوان بخشی از روز یوگا باز یونان جشن گرفته شد و در کی یف این روز در 18 ژوئن با حضور چند صد نفر جشن گرفته شد. در ایرلند روز جهانی یوگا در 21 ژوئن در تالار شهر دوبلین برگزار شد.

  • جشن روز جهانی یوگا سال 2018

    این مراسم در دهردون در پژوهشکده جنگل برگزار شد. نخست وزیر ناندرا مودی این روز را با حدود 50,000 نفر جشن گرفت. بیش از 100,000 نفر در کوتا هند جمع شدند و با هم یوگا کار کردند و این شهر رکورد گینس بزرگترین کلاس یوگا را به دست آورد.

  • جشن روز جهانی یوگا سال 2019

    پنجمین سالروز جهانی یوگا در سراسر دنیا و هند برگزار شد اما بزرگترین رویداد متعلق به رانچی هند بود که نخست وزیر ناندرا مودی با 40,000 نفر دیگر این روز را جشن گرفتند. در این مراسم نخست وزیر هند درباره اهمیت یوگا برای سلامت کلی بدن، ذهن، جامعه و حتی آب و هوا سخنرانی کرد و گفت شعار ما باید این باشد "یوگا برای صلح، هماهنگی و پیشرفت". او همچنین گفت که دولت تلاش خود را خواهد کرد که یوگا را به جزء مهمی از سیستم مراقبت های بهداشتی و سلامتی پیشگرانه تبدیل کند.

  • جشن روز جهانی یوگا سال 2020

    در سال 2020 روز جهانی یوگا به دلیل ویروس کرونا در منازل برگزار شد و وزارت AYUSH در بیانیه ای توصیه کرد مردم از هر گونه تجمعات خودداری کنند. چند روز قبل از روی جهانی یوگا، Mann ki Baat رویدادی راه اندازی کرد با نام مسابقه وبلاگ نویسی ویدئویی:"زندگی من یوگای من". هدف از این مسابقه این بود که مردم را تشویق کند با وجود قرنطینه فعال بمانند و تناسب اندامشان را حفظ کنند. نخست وزیر از شهروندان درخواست کرد تا در این رویداد شرکت کنند و فیلم های خود را منتشر کنند.

  • جشن روز جهانی یوگا سال 2021

    در سال 2021 همچنان محدودیت های ویروس کرونا وجود داشت و امکان برگزاری گردهمایی وجود نداشت. اما هیئت هندی در سازمان ملل یک جشن آنلاین را در وب تلوزیون سازمان ملل به جای رویدادهای یوگا حضوری ترتیب داد.

  • جشن روز جهانی یوگا سال 2022

    هشتمین روز جهانی یوگا در مناطق مختلف هند جشن گرفته شد اما رویداد اصلی با حضور ناندرا مودی و 15,000 نفر دیگر در میسور برگزار شد.

  • جشن روز جهانی یوگا سال 2023

    در روز جهانی یوگا در سال 2023 یک رویداد تاریخی یوگا در مقر سازمان ملل متحد در نیویورک به رهبری ناندرا مودی و مقامات عالی رتبه سازمان ملل و افراد برجسته از سراسر جهان برگزار شد.

  • جشن روز جهانی یوگا سال 2024

    سال 2024 دهمین سالروز جهانی یوگا در سراسر دنیا با موضوع "یوگا برای خود و جامعه" برگزار شد. هدف از این نامگذاری این بود که یوگا را به جنبشی گسترده تبدیل کنیم که بر رفاه افراد و جامعه تاکید دارد و سلامت و صلح جهانی را ارتقا میدهد.


موضوع روز جهانی یوگا در سال های مختلف

  • • 2015: یوگا برای هماهنگی و صلح
  • • 2016: یوگا برای دستیابی به اهداف توسعه پایدار
  • • 2017: یوگا برای سلامتی
  • • 2018: یوگا برای صلح
  • • 2019: یوگا برای قلب
  • • 2020: یوگا برای سلامت – یوگا در خانه
  • • 2021: یوگا برای بهبودی
  • • 2022: یوگا برای انسانیت
  • • 2023: یوگا برای خانواده جهانی
  • • 2024: یوگا برای خود و جامعه

سخن نهایی یوگا میتواند از جهات بسیاری مفید واقع شود و به همین دلیل ضروری بود که روزی به عنوان روز جهانی یوگا انتخاب شود که در سراسر دنیا مردم را تشویق به انجام تمرینات یوگا کند. به دلیل عصر اینترنت و تکنولوژی تحرکات مردم در دهه های اخیر به کمترین حد خود رسیده است و خطر ابتلا به انواع بیماری های ناشی از کم تحرکی افزایش یافته است. به کمک انجام تمرینات یوگا میتوان از این عوارض جلوگیری کرد زیرا مزیت یوگا نسبت به سایر تمرینات این می باشد که یوگا را میتوانید در هر زمان و مکانی انجام دهید و نیاز به ابزار خاصی ندارد. در صورتی که مایل به انجام تمرینات یوگا هستید، برای دریافت مشاوره رایگان از آکادمی زینب یوگا بر روی لینک مشاوره رایگان کلیک کنید.

ارتباط با مشاور در تلگرام

نظرات (0) نظر جدید

5

نمره ی مقاله

ثبت نظر

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت برای زینب یوگا محفوظ است طراحی سایت