یوگا چیست؟ | هر آن چه که باید درباره یوگا بدانید!
یوگا چیست؟ سوالی است که این روزها ذهن بسیاری را درگیر کرده است. چرا یوگا این روزها اینقدر بین مردم محبوب شده است؟ فواید یوگا چیست؟ چند جلسه تمرین یوگا در هفته نیاز است؟ آیا میتوان یوگا را در خانه نیز انجام داد؟ شاید شما نیز مثل بسیاری از مردم سوالات زیادی درباره ورزش یوگا داشته باشید و بخواهید درباره یوگا بیشتر بدانید که بتوانید تصمیم بگیرید آیا مایل هستید که تمرینات یوگا را انجام دهید یا خیر. در ادامه این مقاله به سوالاتی شما درباره چیستی یوگا و انواع یوگا و هر آنچه که باید درباره یوگا بدانید پاسخ خواهیم داد.
یوگا چیست؟
یوگا ورزشی است که از هند باستان سرچشمه گرفته و طی هزاران سال تکامل یافته است. کلمه یوگا از کلمه سانسکریت yuj گرفته شده است که به معنای متحد شدن یا پیوستن است. یوگا نشان دهنده اتحاد بدن، ذهن و روح است. یوگا شامل وضعیتهای بدنی، تمرینات تنفسی، مدیتیشن و اصول اخلاقی با هدف ارتقای سلامت جسمی، ذهنی و معنوی است. در کل یوگا به دنبال ایجاد هماهنگی و تعادل در بدن، ذهن و روح است.
جنبه فیزیکی یوگا شامل تمرین وضعیت های مختلف یا آسانا است که به بهبود انعطاف پذیری، قدرت و وضعیت بدن کمک می کند. این وضعیت ها می توانند پویا و روان باشند (مانند یوگا وینیاسا یا آشتانگا) یا ایستا و برای مدت طولانی تری (مانند یوگا هاتا یا آیینگر) نگه داشته شوند.
تمرینات تنفسی که به عنوان پرانایاما شناخته می شوند، بخشی جدایی ناپذیر از یوگا هستند. از طریق کنترل آگاهانه تنفس، تمرینکنندگان یاد میگیرند که تنفس خود را تنظیم و عمیقتر کنند و آرامش، تمرکز و جریان انرژی را تقویت کنند.
مدیتیشن و ذهن آگاهی نیز از اجزای مهم یوگا هستند. تمرینکنندگان با آموزش ذهن برای حضور و آگاهی، آرامش درونی، وضوح و ارتباط عمیقتری با خود پرورش میدهند.
یوگا فقط یک تمرین بدنی نیست، بلکه روشی از زندگی است که خودشناسی، نظم و انضباط و خودسازی را در افراد افزایش میدهد. یوگا اصول اخلاقی معروف به یاما (محدودیت ها) و نیاما (تعبیرات) را در بر می گیرد که تمرین کنندگان را به سمت رفتار اخلاقی در تعامل با دیگران و خود هدایت می کند. یوگا به عنوان ورزشی برای بهبود آمادگی جسمانی، کاهش استرس، افزایش رفاه ذهنی و تقویت حس تعادل و هماهنگی کلی در سراسر جهان محبوبیت پیدا کرده است. یوگا می تواند توسط افراد در هر سن و سطح تناسب اندام انجام شود، و سبک ها و رویکردهای مختلفی برای مطابقت با ترجیحات و نیازهای فردی وجود دارد. شما میتوانید پکیج آموزش یوگا از مبتدی تا پیشرفته را تهیه کنید و یوگا را در خانه و به صورت آنلاین تمرین کنید و از پشتیبانی یک ساله رایگان زینب یوگا استفاده کنید.
یوگا تراپی
شاید شما نیز لفظ یوگا تراپی را شنیده باشید. بسیاری از مردم اشتباها فکر میکنند یوگا و یوگا تراپی یکی هستند. دقت داشته باشید که یوگا تراپی یکی از زیر شاخه های یوگا میباشد و یوگا بسیار گسترده است. یوگا شامل مجموعه ای از تمرینات بسیار قدیمی است که قدمتی چند هزار ساله دارند در حالی که یوگا تراپی در اواسط دهه هشتاد میلادی به طور رسمی شناخته شد. هدف از یوگا انجام تکنیک های تنفسی، فیزیکی و مدیتیشن برای دستیابی به حالت های خودآگاهانه و فراآگاهانه و تسلط بر ذهن و بدن است در حالی که هدف از یوگا تراپی ادغام علم پزشکی مدرن با سنت های باستانی با هدف درمان انواع بیماری های جسمی و ذهنی است.
برای اطلاعات بیشتر درباره یوگا تراپی حتما مقاله یوگا تراپی را مطالعه کنید.
تاریخچه یوگا
تاریخچه یوگا به هزاران سال پیش برمی گردد و ریشه در هند باستان دارد. در حالی که منشأ دقیق یوگا نامشخص است، شواهد باستان شناسی نشان می دهد که وضعیت های یوگا 5000 سال پیش وجود داشته اند و یوگا هزاران سال است که به به عنوان یک ورزش آموزش داده میشود. قدیمی ترین متن شناخته شده ای که به یوگا اشاره می کند، ریگ ودا (Rigveda) است، مجموعه ای از سرودهای باستانی هند که در حدود 1500 سال قبل از میلاد ساخته شده است. ریگ ودا به تمرینهای مختلف مرتبط با یوگا، از جمله کنترل تنفس، مدیتیشن، و خواندن سرودهای مقدس اشاره میکند. یوگا به عنوان یک فلسفه و تمرین سیستماتیک در حدود قرن پنجم یا ششم قبل از میلاد شروع به توسعه کرد.
در طول تاریخ، یوگا تکامل یافته و تحت تأثیر مکاتب، معلمان و سنت های مختلف بوده است. در دوران باستان، دانش یوگا در درجه اول به صورت شفاهی از معلم به دانش آموز منتقل و آموزش داده میشد. یوگا به طور سنتی توسط زاهدان و افرادی که به دنبال روشنگری معنوی بودند، انجام می شد. در دوره قرون وسطی، جنبش بهکتی و تمرینات عبادی یوگا برجسته شد. این تغییر، تأکید بیشتری بر عبادت و دعا به عنوان ابزارهای ارتباط معنوی داشت. در قرن 19 و 20، تمرین و آموزش یوگا با محبوبیت در غرب دستخوش دگرگونی قابل توجهی شد. چهرههای کلیدی، مانند سوامی ویوکاناندا و پاراماهانسا یوگاناندا، نقشی اساسی در معرفی و آموزش یوگا به دنیای غرب و تطبیق آن با سبک زندگی مدرن ایفا کردند. در قرن بیستم چندین استاد برجسته یوگا مانند B.K.S. آیینگر، پاتابی جویس، و تی.کی.وی. دسیکاچار، سبک ها و رویکردهای خاص خود را برای یوگا توسعه دادند که به طور گسترده در سراسر جهان انجام شد. امروزه تمرین و آموزش یوگا به یک پدیده جهانی تبدیل شده است و میلیون ها نفر از آن به عنوان وسیله ای برای تناسب اندام، کاهش استرس، رشد معنوی و رفاه کلی استقبال می کنند. در سبکها و تنظیمات مختلف، از آشرامهای سنتی و استودیوهای یوگا گرفته تا سالنهای ورزشی و پلتفرمهای آنلاین، آموزش داده میشود و برای افراد با پیشینهها و سبکهای زندگی متفاوت قابل دسترسی است.
وسایل یوگا
وسایل یوگا برای تسهیل و کامل انجام دادن انجام وضعیت ها می باشد اما استفاده از آنها ضروری نیست. افراد مبتدی معمولا بدنشان انعطاف پذیری کمی دارد و استفاده از وسایل یوگا میتواند در برخی از آساناها برای آنها بسیار کارآمد و مفید باشد. در ادامه برخی از مهمترین وسایل یوگا را به شما به صورت جزئی معرفی میکنیم:
- • مت یوگا (برخی از افراد به مت یوگا تشک یوگا نیز میگویند که بهتر است از نام صحیح مت یوگا استفاده کنید)
- • لباس مناسب یوگا (دقت داشته باشید که در طول تمرینات یوگا شما باید کشش در بدنتان ایجاد کنیدو فعالیت بدنی باعث تعرق شما میشود. بنابراین از پوشیدن لباس های پلاستیکی یا لباس هایی که فعالیت شما را محدود میکند، خودداری کنید. بهتر است لباس های مخصوص ورزش و فعالیت بدنی بپوشید که محافظ بدنتان باشد)
- • آجر یا بلوک یوگا
- • بند یوگا
- • و ...
برای اطلاعات بیشتر درباره وسایل یوگا میتوانید مقاله وسایل یوگا و کاربرد آنها را بخوانید.
انواع یوگا
1. هاتا یوگا
2. وینیاسا یوگا
3. آشتانگا یوگا
4. آیینگر یوگا
5. بیکرام یوگا
6. کندالینی یوگا
7. یین یوگا
8. یوگای ترمیمی
البته سبک های یوگا بیشتر از موارد ذکر شده میباشد اما مواردی که ذکر شدند، مهمترین انواع یوگا میباشند. در ادامه این مقاله هر یک از انواع یوگا را توضیح میدهیم :
1. هاتا یوگا
هاتا یوگا یکی از سبک های اساسی و پرکاربرد یوگا است. کلمه "Hatha" از کلمات سانسکریت "Ha" (به معنی خورشید) و "Tha" (به معنی ماه) گرفته شده است که نشان دهنده تعادل بین نیروهای مخالف است. هاتا یوگا بر ایجاد تعادل و هماهنگی بین بدن و ذهن از طریق تمرین آسانا (وضعیت فیزیکی بدن) و پرانایاما (تمرینات تنفسی) تمرکز دارد. در هاتا یوگا، تاکید بر وضعیت های فیزیکی و همسویی آنها و همچنین کنترل آگاهانه تنفس در حین تمرین یوگا است. اغلب به عنوان یک سبک ملایم و در دسترس مناسب برای تمرین کنندگان در تمام سطوح، از جمله مبتدیان، در نظر گرفته می شود. با این حال، هاتا یوگا همچنین می تواند چالش برانگیز و پویا باشد که در اشکال پیشرفته تر تمرین شود. آسانا به تقویت قدرت، انعطافپذیری و تعادل کمک میکنند، در حالی که پرانایاما آگاهی و کنترل نفس را پرورش میدهد و جریان انرژی و وضوح ذهنی را تقویت میکند. این سبک یوگا همچنین شامل آرامش و مدیتیشن برای افزایش آرامش عمیق و حالت آرام ذهن است.
هاتا یوگا به یک توالی خاص یا مجموعه ای از وضعیت ها محدود نمی شود، و اجازه می دهد تغییراتی متناسب با نیازها و توانایی های هر فرد در وضعیتهای یوگا صورت گیرد. هاتا یوگا یک پایه محکم برای سایر سبک های یوگا فراهم می کند و به عنوان دروازه ای برای کشف سایر شاخه های سنت یوگا عمل می کند.
مزایای هاتا یوگا
1. بهبود قدرت فیزیکی و انعطاف پذیری هاتا یوگا شامل طیف گسترده ای از آسانا (وضعیت های فیزیکی) است که گروه های مختلف ماهیچه ای را هدف قرار می دهد و به توسعه قدرت، ثبات و انعطاف پذیری در سراسر بدن کمک می کند. تمرین منظم هاتا یوگا می تواند آمادگی جسمانی و هماهنگی کلی بدن را بهبود ببخشد.
2. تعادل و هم ترازی هاتا یوگا به بر هم ترازی و تعادل مناسب در وضعیت ها تأکید می کند و باعث ارتقای وضعیت بدنی و آگاهی بهتر از بدن می شود. هاتا یوگا می تواند تأثیر مثبتی بر فعالیت های روزمره داشته باشد و به جلوگیری از آسیب های مربوط به وضعیت نامناسب یا عدم تعادل کمک کند.
3. کاهش استرس و آرامش هاتا یوگا شامل تکنیک های کنترل تنفس، مدیتیشن و آرامش است که به فعال شدن سیستم عصبی پاراسمپاتیک کمک می کند و منجر به حالت آرامش عمیق و کاهش سطح استرس می شود. هاتا یوگا می تواند به آرامش ذهن، بهبود تمرکز و تقویت حس آرامش درونی کمک کند.
4. ارتباط ذهن و بدن هاتا یوگا ادغام تنفس با وضعیتها را تشویق می کند و به ارتباط عمیق ذهن و بدن کمک میکند. تمرین تنفس آگاهانه و توجه متمرکز در طول آسانا می تواند آگاهی لحظه حال را افزایش دهد و حس حضور کامل را در بدن تقویت کند.
5. جریان انرژی و سرزندگی هاتا یوگا شامل تکنیک هایی برای تحریک جریان پرانا (انرژی نیروی حیات) در بدن است. هاتا یوگا از طریق تنفس، حالتهای خاص و قفلهای انرژی (باندا) میتواند نشاط را افزایش دهد، سطح انرژی را افزایش داده و تعادل را به بدن بازگرداند.
6. بهبود عملکرد تنفسی تاکید بر تنفس عمیق و آگاهانه در هاتا یوگا می تواند ظرفیت ریه ها را افزایش دهد، عملکرد تنفسی را بهبود بخشد و حس آرامش را تقویت کند.
7. وضوح ذهنی و تمرکز تمرین منظم هاتا یوگا می تواند به آرامش ذهن، کاهش پچ پچ های ذهنی و بهبود وضوح و تمرکز ذهن کمک کند. ترکیبی از حرکت فیزیکی، نفس کشیدن و مدیتیشن باعث ایجاد حالت ذهنی آرام و متمرکز می شود.
8. خودآگاهی و خودپذیری هاتا یوگا فرصتی برای خود اندیشی، خودکاوی و پذیرش خود را فراهم می کند. از طریق تمرین هاتا یوگا، افراد می توانند درک عمیق تری از خودشان، بدنشان و نقاط قوت و محدودیت هایشان ایجاد کنند.
9. رفاه کلی ترکیبی از حرکت فیزیکی، تنفس مناسب و مدیتیشن در هاتا یوگا به رفاه کلی و یک سبک زندگی متعادل کمک می کند. هاتا یوگا می تواند کیفیت خواب را بهبود بخشد، عملکرد سیستم ایمنی را تقویت کند و از ارتباط سالم بدن و ذهن را پشتیبانی کند.
توجه به این نکته مهم است که تجربیات و مزایای فردی ممکن است متفاوت باشد، و ثبات در عمل کلید تجربه طیف گسترده ای از مزایا است. بهتر است برای تمرین هاتا یوگا با یک مربی یوگا صحبت کنید و مشاوره های لازم را بگیرید. کارشناسان زینب یوگا همواره میتوانند شما را به صورت رایگان راهنمایی کنند. ما در زینب یوگا به شما یوگا را از سطح مبتدی تا پیشرفته آموزش میدهیم.
محدودیت های انجام هاتا یوگا
در حالی که هاتا یوگا فواید بی شماری را ارائه می دهد، مهم است که از محدودیت های آن آگاه باشید و هنگام تمرین عوامل خاصی را در نظر بگیرید. در اینجا چند محدودیت وجود دارد که باید در نظر داشت:
1. محدودیت های فیزیکی برخی از حرکات هاتا یوگا ممکن است برای افرادی با محدودیت های فیزیکی خاص، آسیب ها یا شرایط پزشکی مناسب نباشد. مهم است که هاتا یوگا را با دقت تمرین کنید و در صورت نیاز به اصلاح حالت ها بپردازید تا از فشار یا تشدید شرایط موجود جلوگیری کنید. اگر نگرانی یا شرایط خاصی دارید، بهتر است با یک پزشک یا یک مربی واجد شرایط یوگا مشورت کنید.
2. واریانس های فردی افراد دارای انواع بدن، سطوح انعطاف پذیری و توانایی های متفاوتی هستند. احترام گذاشتن به بدن خود و مقایسه نکردن خودتان با دیگران در کلاس ضروری است. فشار دادن بیش از حد به خودتان یا تلاش برای وضعیتهای پیشرفته فراتر از توانایی های شما می تواند منجر به آسیب شود.
3. هاتا یوگا جایگزینی برای درمان پزشکی نیست هاتا یوگا یک تمرین مکمل برای رفاه کلی جسم و روان است، اما نباید آن را جایگزینی برای درمان حرفه ای پزشکی در نظر گرفت. اگر شرایط پزشکی دارید، مهم است که قبل از شروع آموزش و شروع تمرین های هاتا یوگا با یک پزشک یا مربی یوگا مشورت کنید و توصیه های آنها را برای شرایط خاصتان لحاظ کنید.
4. ملاحظات عاطفی هاتا یوگا گاهی اوقات می تواند تجربیات یا خاطرات عاطفی را در طول تمرین ایجاد کند. در حالی که هاتا یوگا می تواند بخشی طبیعی از روند درمان باشد. اگر سابقه تروما یا چالش های عاطفی دارید، بهتر است با مربی یوگا در میان بگذارید که شما را برای انجام بهترها وضعیتها یاری کند.
5. صلاحیت معلم برای اطمینان از یک تمرین ایمن و موثر، مهم است که از مربیان واجد شرایط و با تجربه هاتا یوگا راهنمایی بگیرید. یک معلم آگاه میتواند اصلاحات، نشانههای همسویی و راهنماییهای مناسب را ارائه دهد تا به شما کمک کند به شیوهای ایمن و سودمند تمرین کنید. برای اطلاعات بیشتر درباره ی مربی آکادمی زینب یوگا، حتما صفحه درباره من را بخوانید و گواهی های مربی زینب یوگا را بررسی کنید و اطمینان داشته باشید سلامت شما برای ما از هر چیز دیگری مهمتر است. پیشنهاد میکنیم از طریق این لینک دوره جامع آموش یوگا از مبتدی تا پیشرفته را مشاهده کنید و در صورت تمایل برای بهبود فیزیک و روانتان این دوره را تهیه کنید.
2. وینیاسا یوگا
وینیاسا یوگا یک سبک پویا و روان از یوگا است که بر ارتباط یکپارچه بین تنفس و حرکت تاکید دارد. کلمه "Vinyasa" از کلمات سانسکریت "Vi" (به معنی تنوع) و "Nyasa" (به معنی مکان) گرفته شده است که نشان دهنده ترتیب هدفمند حرکات است. در حالی که توالی خاص وضعیتها میتواند متفاوت باشد، وینیاسا یوگا معمولاً طیف وسیعی از آسانا را شامل میشود، مانند حالت ایستاده، چینهای رو به جلو، خم شدن به عقب، چرخش، تعادل، و وارونگی. توالیها را میتوان از پیش تعیین کرد یا بهطور خلاقانه توسط معلم بداههسازی کرد که امکان تمرین متنوع و پویا را فراهم میکند.
3. آشتانگا یوگا
آشتانگا یوگا یک سبک سختگیرانه و ساختار یافته از یوگا است که از یک توالی خاص از وضعیت ها پیروی می کند. آشتانگا یوگا بر قدرت، انعطاف پذیری و کنترل تنفس تاکید دارد. آشتانگا به طور سنتی به روشی مترقی آموزش داده میشود و دانشآموزان با سرعت خاص خود در مجموعهای از وضعیت ها حرکت میکنند. آشتانگا یوگا اغلب به عنوان "یوگای هشت پا" شناخته می شود. تمرین آشتانگا یوگا شامل مجموعهای از وضعیتها است که از طریق یک سری حرکات روان و تنفسهای هماهنگ به هم مرتبط میشوند.
سری اولیه، معروف به یوگا چیکیتسا (یوگا درمانی)، شالوده یوگا آشتانگا را تشکیل می دهد، روی سم زدایی و تنظیم بدن، پاکسازی سیستم عصبی و پرورش قدرت و انعطاف تمرکز دارد. سری اولیه با سلام بر خورشید ، وضعیت های ایستاده، خم شدن به جلو، پیچ و تاب ها شروع می شود و با وارونگی به پایان می رسد. تمرین آشتانگا یوگا تاکید زیادی بر نفس دارد که به آن "تنفس اوجایی" گفته می شود. برای اطلاعات بیشتر درباره تنفس اوجایی توصیه میکنیم مقاله انواع تنفس در یوگا را بخوانید. همچنین شما میتوانید دوره جامع تنفس را تهیه کنید و از پشتیبانی رایگان 60 روزه این دوره لذت ببرید و از صفر تا صد انواع تنفس در یوگا را آموزش ببینید.
4. آیینگر یوگا
یوگا آیینگر سبکی از یوگا است که توسط B.K.S. آیینگر، معلم مشهور یوگا از هند ساخته شد. مشخصه یوگا آیینگر تاکید بر هم ترازی، دقت و استفاده از لوازم جانبی برای حمایت از بدن در دستیابی به تراز بهینه و مزایای درمانی است. یوگا آیینگر اهمیت زیادی به هم ترازی مناسب بدن در تمام وضعیتهای فیزیکی یوگا (آسانا) می دهد. تمرینهای یوگا آیینگر بر دستیابی به تعادل، ثبات و تقارن در بدن از طریق هم ترازی دقیق آناتومیکی تمرکز دارد.
یکی از ویژگی های خاص آیینگر یوگا توجه به جزئیات و نگه داشتن طولانی مدت وضعیت ها است. تمرینکنندگان زمان زیادی را در هر وضعیت صرف میکنند، که امکان کاوش عمیقتر، افزایش آگاهی بدن و توسعه قدرت، انعطافپذیری و ثبات را فراهم میکند. آیینگر یوگا همچنین طیف وسیعی از وضعیتها را شامل میشود، از جمله ایستادن، نشستن، خم شدن به جلو، خم شدن به عقب، چرخش، وارونگی و حالتهای ترمیمی.
کنترل تنفس که به عنوان پرانایاما شناخته می شود، بخشی جدایی ناپذیر از یوگا آیینگر است. تکنیکهای مختلف پرانایاما برای بهبود عملکرد تنفسی، آرام کردن ذهن و پرورش حس عمیقتر آگاهی آموزش داده و تمرین میشوند.
آیینگر یوگا اغلب به صورت درمانی برای رسیدگی به شرایط یا آسیب های فیزیکی خاص استفاده می شود. تمرین یوگا آیینگر می تواند فواید مختلفی از جمله بهبود وضعیت بدنی، افزایش قدرت و انعطاف پذیری، افزایش آگاهی بدن، کاهش استرس و احساس عمیق آرامش و رفاه درونی را به همراه داشته باشد.
5. بیکرام یوگا
بیکرام یوگا که به "یوگای داغ" نیز معروف است، از یک توالی ثابت از 26 وضعیت و دو تمرین تنفسی یوگا تشکیل شده است. یوگا بیکرام در یک اتاق گرم انجام می شود که معمولاً در حدود 40 درجه سانتیگراد (105 درجه فارنهایت) است. اعتقاد بر این است که گرما باعث انعطاف پذیری، سم زدایی و افزایش گردش خون می شود.
یوگا بیکرام سبکی از یوگا است که توسط بیکرام چودری در دهه 1970 توسعه یافت. توالی وضعیت ها و محیط گرم برای بهبود فیزیک و روان بدن طراحی شده اند. اعتقاد بر این است که گرما باعث گرم شدن عضلات و تسهیل کشش عمیق تر، افزایش انعطاف پذیری و سم زدایی از طریق تعریق می شود.
کلاسهای یوگا بیکرام معمولاً از یک فرمت ثابت پیروی میکنند و هر وضعیت دو بار انجام میشود. تمرین و آموزش یوگا بیکرام با وضعیت های ایستاده شروع می شود، از جمله حالت های متعادل کننده، خم شدن به جلو و خم شدن به پشت. نیمه دوم کلاس بر وضعیت های نشسته، از جمله پیچ و تاب و کشش تمرکز دارد. این تمرین با دو تمرین تنفسی، کاپلابهاتی و آنولوما-ویلوما به پایان می رسد. برای آموزش این دو تکنیک تنفسی از مبتدی و به صورت جامع به این لینک مراجعه کنید.
6. کندالینی یوگا
کندالینی یوگا یک شکل معنوی و پویا از یوگا است که بر بیدار کردن انرژی معنوی خفته در بدن به نام کندالینی تمرکز دارد. منشا کندالینی یوگا ریشه در شیوه های باستانی تانتریک هند دارد. یوگی باجان در اواخر دهه 1960 آن را به غرب آورد و یوگا کندالینی را به عنوان یک سیستم جامع برای تحول معنوی معرفی کرد. انرژی کندالینی به عنوان انرژی مار پیچ خورده ای که در پایه ستون فقرات قرار دارد توصیف می شود. تمرین کندالینی یوگا با هدف بیدار کردن و بالا بردن این انرژی خفته از طریق مراکز انرژی (چاکراها) بدن، منجر به بیداری معنوی و حالت های بالاتر آگاهی می شود.
یوگا کندالینی با هدف ایجاد تعادل و هماهنگی انرژی در بدن، با کانال های انرژی ظریف (نادی ها) و مراکز انرژی (چاکراها) کار می کند. هدف این تمرین رفع انسداد و اجازه جریان آزاد انرژی در سراسر بدن است. کندالینی یوگا به دلیل تأثیرات دگرگون کننده آن بر روی آموزش گیرنده شناخته شده است. کندالینی یوگا می تواند به گسترش آگاهی، افزایش خودآگاهی و ارتقای رشد معنوی کمک کند. کندالینی یوگا اغلب به عنوان یک فناوری برای تکامل و بیداری شخصی توصیف می شود. کندالینی یوگا نه تنها یک تمرین فیزیکی است، بلکه سبک زندگی و فلسفه را نیز در بر می گیرد. کلاس ها و تمرین های کندالینی یوگا اغلب فضایی مقدس و حمایت کننده برای تمرین کنندگان ایجاد می کند. انرژی گروهی و شعار دادن به احساس اجتماع، ارتقاء و تجربه جمعی کمک می کند.
7. یین یوگا
یین یوگا یک سبک آرام و مراقبه ای از یوگا است که بافت های همبند عمیق مانند رباط ها، تاندون ها و فاسیا را در بدن هدف قرار می دهد. یوگا یین تمرین منفعلانه و درون نگر است که شامل وضعیت های نشسته یا دراز کشیده است که معمولاً بین 3 تا 5 دقیقه یا بیشتر طول می کشد. در یین یوگا، تاکید بر آرامش و تسلیم شدن در هر حالت است و به ماهیچه ها اجازه می دهد در حالی که به آرامی بافت های همبند را کشش می دهند آرام بمانند. وضعیتهای یوگا یین معمولاً روی زمین انجام میشوند.
تمرین یین یوگا ریشه در اصول فلسفه تائوئیست چینی به ویژه مفهوم یین و یانگ دارد. یین نمایانگر جنبه های غیرفعال و پذیرنده است، در حالی که یانگ نمایانگر جنبه های فعال و پویا است. یین یوگا با پرورش سکون، صبر و آگاهی عمیق تر از لحظه حال، هدف خود را متعادل ساختن تمرینات تحت تسلط یانگ است.
یین یوگا اغلب با مدیتیشن و تمرینهای هوشیاری تنفس ترکیب میشود تا جنبه مراقبهای تمرین را عمیقتر کند. سکون و ماندگاری طولانیتر در یین یوگا فرصتی برای دروننگری و تأمل در خود فراهم میکند و به تمرینکنندگان این امکان را میدهد تا حس آرامش درونی و پذیرش بیشتری را ایجاد کنند.
مزایای یوگا یین
1. افزایش انعطاف پذیری و تحرک مفاصل یین یوگا شامل نگهداشتن طولانی (معمولاً 5-3 دقیقه) وضعیتها است که به کشش ملایم و پایدار بافت های همبند اجازه می دهد. یوگا یین می تواند انعطاف پذیری، دامنه حرکتی مفصل و تحرک کلی را افزایش دهد.
2. بهبود جریان انرژی یین یوگا مفهوم مریدین ها یا کانال های انرژی را از طب سنتی چینی در خود جای داده است. یین یوگا با نگه داشتن وضعیت هایی که نصف النهارهای خاصی را هدف قرار می دهد، به رها شدن انسدادهای پر انرژی کمک می کند و اجازه می دهد جریان نرم تری از انرژی در سراسر بدن برقرار شود.
3. کاهش استرس و آرامش یین یوگا باعث آرامش عمیق و احساس آرامی می شود. نگهداشتن طولانی مدت و تمرکز بر آگاهی تنفس هنگام انجام یوگا یین می تواند سیستم عصبی پاراسمپاتیک را فعال کند و منجر به کاهش سطح استرس، افزایش آرامش و بهبود رفاه کلی شود.
4. افزایش تمرکز حواس و مراقبه نگه داشتن وضعیت ها برای مدت طولانی هنگام انجام یوگا یین فرصتی برای پرورش ذهن آگاهی، آگاهی از لحظه حال و ارتباط عمیق تر با بدن و تنفس است.
5. بهبود سلامت مفاصل و انعطاف پذیری همانطور که پیشتر ذکر شد، یین یوگا به آرامی مفاصل را به روشی ایمن و کنترل شده تحت فشار قرار می دهد، که می تواند به بهبود سلامت مفاصل، کاهش سفتی و افزایش روانکاری مفاصل کمک کند. یین یوگا می تواند به ویژه برای افرادی با تحرک محدود مفید باشد.
6. افزایش آگاهی بدن و پذیرش خود یین یوگا فرصتی برای بازتاب و پذیرش خود فراهم می کند. نگه داشتن طولانی مدت و سکون هنگام انجام یوگا یین اجازه می دهد تا ارتباط عمیق تری با احساسات در بدن برقرار شود و آگاهی بیشتر بدن و شفقت به خود را تقویت کند.
7. رهایی از تنش و سفتی یین یوگا لایه های عمیق ماهیچه ها، فاسیا و بافت های همبند را هدف قرار می دهد. با نگه داشتن وضعیتها، کشش ملایمی اعمال میشود که میتواند به رهایی از تنش و سفتی عمیق در بدن کمک کند.
8. بهبود تمرکز ذهنی و صبر یین یوگا به تمرکز ذهنی و صبر برای نگه داشتن وضعیت ها برای مدت طولانی نیاز دارد. تمرین یین یوگا ویژگی هایی مانند صبر، استقامت و انعطاف پذیری ذهنی را پرورش می دهد و آموزش یوگا یین می تواند در جنبه های مختلف زندگی به کار رود.
9. اثر متعادل کننده بر روی سیستم عصبی یین یوگا می تواند اثر متعادل کننده ای بر روی سیستم عصبی خودمختار داشته باشد. به تنظیم پاسخ های سمپاتیک و پاراسمپاتیک کمک می کند و تعادل کلی سیستم عصبی را ارتقا می دهد.
10. تمرین مکمل برای سبکهای فعالتر یین یوگا تعادلی را برای سبکهای یوگای پویاتر و قویتر یا سایر اشکال ورزش فراهم میکند. فرصتی برای آرامش عمیق، بازیابی و ترمیم می دهد.
محدودیت های انجام یوگا یین
1. برای افرادی با صدمات حاد یا شرایط خاص پزشکی ممکن است مناسب نباشد یین یوگا شامل حرکات طولانی مدت و کشش ملایم است که ممکن است برای افراد دارای آسیب های حاد یا شرایط پزشکی خاص مناسب نباشد. برای تعیین اینکه آیا یین یوگا برای شرایط خاص شما مناسب است یا خیر، مهم است که با یک پزشک یا یک مربی واجد شرایط یوگا مشورت کنید.
2. واریانس های فردی افراد دارای انواع بدن، سطوح انعطاف پذیری و توانایی های متفاوتی هستند. احترام گذاشتن به بدنتان و مقایسه نکردن خودتان با دیگران در کلاس ضروری است. یین یوگا باید با شفقت به خود و در محدوده شخصی شما تمرین شود. از فشار دادن بیش از حد خود یا ایجاد درد یا ناراحتی خودداری کنید.
3. عدم انجام تمرینات قلبی عروقی و قدرتی یین یوگا در درجه اول بر کشش و آرامش تمرکز دارد. در حالی که یوگا یین مزایایی برای انعطاف پذیری و آرامش ارائه می دهد، مزایای قابل توجهی برای قلب و عروق یا تمرینات قدرتی ارائه نمی دهد. مهم است که یین یوگا را با سایر اشکال ورزش تکمیل کنید تا آمادگی جسمانی کلی حفظ شود.
4. مزایای محدود برای سلامت استخوان یین یوگا در درجه اول بافت های همبند، فاسیا و مفاصل را هدف قرار می دهد تا ماهیچه ها و استخوان ها. در حالی که می تواند به بهبود تحرک و انعطاف مفاصل کمک کند، ممکن است به اندازه تمرینات تحمل وزن یا تمرینات مقاومتی از مزایای تقویت استخوان برخوردار نباشد. ترکیب یوگا یین با سایر اشکال ورزش که سلامت استخوان ها را ارتقا می دهند، به ویژه برای افرادی که در معرض خطر پوکی استخوان یا استئوپنی هستند، مهم است.
5. ترجیحات فردی در حالی که یین یوگا برای بسیاری مفید است، ممکن است سبک مورد علاقه همه برای یوگا یا ورزش نباشد. مهم است که فعالیت هایی را پیدا کنید شما را شاد می کند. بررسی سبکها و روشهای مختلف یوگا میتواند به شما کمک کند آنچه را که با ترجیحات و نیازهای شما مطابقت دارد پیدا کنید.
6. صلاحیت های معلم برای اطمینان از یک تمرین ایمن و موثر، مهم است که از مربیان واجد شرایط و با تجربه یوگا یین راهنمایی بگیرید. یک معلم آگاه میتواند اصلاحات، نشانههای همسویی و راهنماییهای مناسب را ارائه دهد تا به شما کمک کند تا به شیوهای ایمن و سودمند تمرین کنید. حتما صفحه درباره من را بخوانید تا درباره زینب سهرابی، مربی آکادمی زینب یوگا، اطلاعات بیشتری داشته باشید و گواهینامه های بین المللی و داخلی زینب یوگا را مشاهده کنید و با خیال راحت از زینب یوگا دوره مد نظرتان را خرید کنید.
8. یوگای ترمیمی
یوگای ترمیمی سبکی ملایم و آرام بخش از یوگا است که بر آرامش، استراحت و تجدید قوا تمرکز دارد. یوگا ترمیمی برای تقویت استراحت عمیق و بهبودی با استفاده از لوازم جانبی برای حمایت از بدن در حالتهای راحت و غیرفعال طراحی شده است. در یوگای ترمیمی، تاکید بر یافتن حالت آرامش و رهایی عمیق است. وضعیت ها برای مدت طولانی، معمولاً بین 5 تا 20 دقیقه، نگه داشته میشوند و به بدن و ذهن اجازه میدهند تا کاملاً آرام شوند و تنش را رها کنند. برای تمرین یوگا ترمیمی از لوازمی مانند تکیه گاه ها، پتوها، بلوک ها و بندها برای ایجاد حمایت و کمک به احساس آرامش کامل به بدن استفاده می شود.
هدف یوگای ترمیمی فعال کردن سیستم عصبی پاراسمپاتیک است که مسئول پاسخ آرامش بدن است. یوگای ترمیمی با ایجاد یک محیط امن و پرورشی، بدن را تشویق میکند تا وارد یک حالت آرامش عمیق شود و امکان بازسازی فیزیکی، ذهنی و عاطفی را فراهم کند.
از مزایای یوگای ترمیمی می توان به کاهش استرس، بهبود خواب، تقویت عملکرد سیستم ایمنی، افزایش آگاهی بدن و احساس آرامش اشاره کرد. همچنین میتواند به تعادل سیستم عصبی، کاهش فشار خون و حمایت از فرآیندهای درمانی طبیعی بدن کمک کند. یوگای ترمیمی اغلب به عنوان تمرینی مکمل برای سبکهای فعال و پویاتر یوگا یا به عنوان تمرینی مستقل برای آرامش و مراقبت از خود توصیه میشود. یوگا ترمیمی می تواند به ویژه برای افرادی که به دنبال تعادل، ترمیم و استراحت از سرعت سریع زندگی روزمره هستند مفید باشد.
فواید یوگا برای فیزیک بدن
1. افزایش انعطافپذیری وضعیت های فیزیکی یوگا عضلات، تاندونها و بافتهای همبند را به آرامی کشیده و بلند میکنند و انعطافپذیری کلی و دامنه حرکت را بهبود میبخشند، بنابراین اگر دچار گرفتگی عضلات هستید، آموزش یوگا میتواند به بهبود بدنتان کمک کند.
2. بهبود قدرت بسیاری از وضعیتهای یوگا نیاز به درگیر کردن و تثبیت گروه های مختلف ماهیچه ای دارند که منجر به افزایش قدرت و استقامت عضلانی می شود. یوگا همچنین عضلات کوچکتر و اغلب نادیده گرفته شده را مورد هدف قرار می دهد و به ایجاد قدرت متعادل تر و عملکردی کمک می کند.
3. افزایش تعادل و ثبات حرکات یوگا اغلب شامل ایستادن روی یک پا یا تعادل چالش برانگیز است که به بهبود تعادل، ثبات و هماهنگی کمک می کند. این وضعیتها می تواند به ویژه برای افراد مسن و یا افرادی که دچار بیماری مشکل تمرکز هستند، مفید باشد.
4. وضعیت بدنی بهتر تمرین یوگا آگاهی از هم ترازی مناسب را ارتقا میدهد. تقویت عضلات مرکزی و باز کردن قفسه سینه و شانه ها می تواند به کاهش عدم تعادل وضعیتی رایج ناشی از نشستن طولانی مدت یا عادات وضعیت نامناسب کمک کند.
5. افزایش آگاهی بدن یوگا بر ارتباط ذهن و بدن تأکید دارد و به تمرینکنندگان این امکان را میدهد تا حس آگاهی بدن را افزایش دهند. این آگاهی می تواند به بهبود مکانیک بدن و توانایی انتخاب آگاهانه و سالم برای حرکت و مراقبت از خود منجر شود.
6. بهبود عملکرد تنفسی یوگا شامل تکنیک های تنفسی خاصی است که به عنوان پرانایاما شناخته می شود، که می تواند ظرفیت ریه ها را افزایش دهد، سیستم تنفسی را بهبود بخشد و آرامش عمیق را تقویت کند.
7. بهبود سلامت قلب و عروق سبک های خاصی از یوگا، مانند وینیاسا یا یوگا قدرت، شامل حرکات پویا هستند که می توانند ضربان قلب را بالا ببرند و فواید قلبی عروقی را به همراه داشته باشند. تمرین منظم یوگا می تواند به بهبود تناسب اندام قلبی عروقی و استقامت کمک کند.
8. کاهش استرس یوگا به دلیل مزایای کاهش استرس شناخته شده است. یوگا با ترکیب ذهن آگاهی، تنفس عمیق و تکنیک های آرام سازی به فعال شدن سیستم عصبی پاراسمپاتیک کمک می کند و تاثیر استرس مزمن بر بدن را کاهش می دهد.
9. خواب بهتر جنبه های آرامش و تمرکز یوگا می تواند کیفیت خواب را بهبود بخشد و به کاهش بی خوابی کمک کند. تمرین منظم یوگا می تواند به بهبود الگوهای خواب و آرامش کلی کمک کند.
10. حمایت از رفاه کلی بدن فواید فیزیکی یوگا، همراه با ارتباط ذهن و بدن و تاکید بر مراقبت از خود، می تواند به احساس رفاه کلی، سرزندگی و بهبود عزت نفس کمک کند.
فواید یوگا برای ذهن
1. کاهش استرس یوگا به دلیل توانایی آن در کاهش سطح استرس شناخته شده است. یوگا از طریق حرکت آگاهانه، تنفس به فعالسازی پاسخ آرامش بدن، آرام کردن سیستم عصبی و کاهش تاثیر استرس بر ذهن و بدن کمک میکند.
2. افزایش ذهن آگاهی یوگا آگاهی لحظه حال را تشویق می کند و ذهن آگاهی را پرورش می دهد. با تمرکز بر تنفس و احساسات بدن در طول تمرین یوگا، افراد می توانند حس ذهن آگاهی بیشتری ایجاد کنند، که می تواند به زندگی روزمره گسترش یابد و ذهنیت متمرکزتر و توجه بیشتری را ترویج کند.
3. بهبود وضوح و تمرکز ذهنی ترکیبی از حرکات فیزیکی، هوشیاری تنفس و مدیتیشن در یوگا به آرام شدن ذهن و بهبود وضوح ذهنی کمک می کند. تمرین منظم یوگا می تواند تمرکز و عملکرد شناختی بدن از خودش را افزایش دهد.
4. بهبود خلق و خو و رفاه عاطفی تمرین یوگا ترشح اندورفین و سایر انتقال دهنده های عصبی احساس خوب را در مغز تحریک می کند و باعث ایجاد احساسات مثبت و خوب می شود. همچنین تمرین یوگا می تواند به کاهش علائم اضطراب، افسردگی و سایر شرایط سلامت روان کمک کند.
5. مدیریت استرس و تابآوری از طریق یوگا، افراد میتوانند مکانیسمهای مقابله و تکنیکهای مدیریت استرس را توسعه دهند که میتواند در زندگی روزمره اعمال شود. تمرین یوگا مهارتهای خودتنظیمی، ارتقای انعطافپذیری و توانایی عبور از چالشها را با سهولت بیشتری آموزش میدهد.
6. افزایش خودآگاهی و پذیرش خود یوگا فرصتی برای خوداندیشی و خودکاوی فراهم می کند. یوگا افراد را تشویق می کند تا با درون خود ارتباط برقرار کنند و خودآگاهی، شفقت به خود و پذیرش خود را پرورش دهند. یوگا می تواند منجر به یک رابطه سالم تر با خود و بهبود سلامت کلی ذهنی شود.
7. بهبود خواب و آرامش تمرین یوگا، به ویژه سبک های ترمیمی و ملایم، می تواند به آرامش و کیفیت خواب بهتر کمک کند. با آرام کردن سیستم عصبی و کاهش استرس، یوگا می تواند به بهبود الگوهای خواب و آرامش کلی کمک کند.
8. تنظیم عاطفی یوگا می تواند به افراد کمک کند تا مهارت های تنظیم هیجانی و انعطاف پذیری را توسعه دهند. با پرورش آگاهی از احساسات و یادگیری مشاهده و پاسخ به آنها بدون قضاوت، تمرین یوگا از تعادل و ثبات عاطفی حمایت می کند.
9. افزایش رفاه کلی ترکیبی از حرکت فیزیکی، نفس کشیدن، تمرکز حواس و آرامش در یوگا به احساس رفاه کلی کمک می کند. یوگا به افراد کمک می کند تا با درون خود ارتباط برقرار کنند و حس هدف، معنا و رضایت را تقویت کنند.
محدودیت های انجام ورزش یوگا
1. محدودیت های فیزیکی برخی از حرکات یوگا ممکن است برای افرادی که محدودیت های فیزیکی یا آسیب های خاص دارند چالش برانگیز یا نامناسب باشد. مهم است که یوگا را آگاهانه تمرین کنید و در صورت نیاز، حالتها را تغییر دهید تا از فشار یا تشدید شرایط موجود جلوگیری کنید. اگر نگرانی یا شرایط خاصی دارید، بهتر است با یک پزشک یا یک مربی واجد شرایط یوگا مشورت کنید.
2. واریانس های فردی افراد دارای انواع بدن، سطوح انعطاف پذیری و توانایی های متفاوتی هستند. احترام گذاشتن به بدنتان و مقایسه نکردن خودتان با دیگران در کلاس ضروری است. فشار آوردن بیش از حد به خودتان یا تلاش برای انجام وضغیتهای پیشرفته فراتر از توانایی های شما می تواند منجر به آسیب شود.
3. یوگا جایگزینی برای درمان پزشکی نیست در حالی که یوگا می تواند مزایای زیادی برای بهبود فیزیک و روان داشته باشد، نباید آن را جایگزین درمان پزشکی حرفه ای در نظر گرفت.
4. ملاحظات عاطفی یوگا گاهی اوقات می تواند تجربیات یا خاطرات عاطفی در طول تمرین ایجاد کند. در حالی که یوگا می تواند بخشی طبیعی از روند درمان باشد، مهم است به احساساتتان تسلط داشته باشید که آسیب روانی نبینید. اگر سابقه تروما یا چالش های عاطفی دارید، ممکن است مشورت با یک روانشناس یا مربی یوگا برایتان مفید باشد.
5. راه حل سریع نیست مانند هر رشته یا تمرینی، یوگا برای تجربه کامل فواید آن به ثبات و صبر نیاز دارد. مشاهده تغییرات قابل توجه در قدرت، انعطاف پذیری یا رفاه ذهنی ممکن است زمان ببرد. مهم است که به یوگا به عنوان یک تمرین طولانی مدت برخورد کنیم تا اینکه انتظار نتایج فوری را داشته باشیم.
6. ترجیحات فردی در حالی که یوگا برای بسیاری مفید است، ممکن است شکل مطلوب ورزش یا آرامش برای همه نباشد. مهم است که فعالیت هایی را پیدا کنید که حال شما را بهتر میکند.
بهترین زمان برای انجام یوگا کِی می باشد؟
در حقیقت نمیتوان زمان مشخصی را برای انجام تمرینات یوگا مشخص کرد. در منابع و کتب یوگا آورده شده است که بهترین زمان برای انجام تمرینات یوگا هنگام طلوع یا غروب آفتاب است؛ هر چند این توصیه بدان معنا نیست که شما در زمانی به جز طلوع و غروب خورشید نمیتوانید یوگا تمرین کنید. شما میتوانید یوگا را صبح، ظهر، عصر یا شب انجام دهید. در واقع باید شرایط خودتان را بررسی کنید و ببینید هدفتان از انجام تمرین های یوگا چیست و زمانی را انتخاب کنید که بیشترین کارآِیی را برای شما دارد. بهتر است هفته ای دو الی چهار بار یوگا تمرین کنید که اثرات یوگا را در زندگیتان احساس کنید. در ادامه مزایای انجام یوگا در زمان های مختلف آورده شده است. سعی کنید که همیشه در یک ساعت و روز مشخص تمرینات یوگا را انجام دهید و مدام زمان تمریناتتان را تغییر ندهید.
فواید تمرین یوگا در صبح
- • بهبود گردش خون
- • تنفس بهتر
- • تقویت ماهیچه ها
- • عضله سازی
- • افزایش سطح انرژی
- • انعطاف پذیری بهتر بدن
- • افزایش تمرکز
- • کاهش استرس
- • تقویت متابولیسم بدن
- • ارتباط بهتر ذهن و بدن
- • خلق و خوی بهتر
- • ایجاد یک روتین صبحگاهی سالم
- • الگوهای خواب بهتر
فواید تمرین یوگا در ظهر
- • کاهش خستگی طول روز
- • بهبود گردش خون
- • کاهش استرس
- • رهایی از افکار منفی
- • سفت شدن عضلات بدن
- • افزایش حجم ریه ها
- • تراکم استخوان ها
- • افزایش سوخت و ساز بدن
- • هضم بهتر ناهار
- • بهبود سلامت قلب
- • تنظیم سطح گلوکز خون
- • تمرکز بهتر
فواید تمرین یوگا در عصر
- • افزایش سطح انرژی
- • بهبود تمرکز
- • کاهش استرس
- • بهبود فیزیک بدن
- • گرم کردن عضلات
- • افزایش خودآگاهی
- • متابولیسم بهتر
- • انعطاف پذیری بیشتر
- • کاهش فشار روانی
- • کاهش خستگی یک روز کاری یا مدرسه
فواید تمرین یوگا در شب
- • خواب بهتر
- • کاهش استرس و ناراحتی
- • بهبود گردش خون
- • کاهش اضافه وزن و تناسب اندام
- • کاهش درد عضلات و مفاصل
- • کمک به از بین بردن بی خوابی
تفاوت پیلاتس و یوگا
برخی گاها پیلاتس و یوگا را یکی میدانند. در حالی که پیلاتس و یوگا یکی نیستند! یوگا بیشتر بر روی انعطاف پذیری عضلات تمرکز دارد در حالی که پیلاتس بر تقویت عضلات و کنترل بدن و قدرت هسته بدن تمرکز دارد. تمرینات یوگا معمولا همراه با آرامش زیاد و به آرامی انجام میشوند در حالی که سرعت انجام تمرین های پیلاتس سریعتر است. در یوگا معمولا بدن را در وضعیت های مختلف ثابت برای چند نفس حفظ میکنیم و هدف افزایش تعادل است در حالی که در پیلاتس معمولا دست ها و پاها را تکان میدهیم و هدف افزایش استقامت بدن است.
تفاوت مدیتیشن و یوگا
بسیاری از مردم فکر میکنند یوگا و مدیتیشن یکسان هستند اما در واقع مدیتیشن بخشی از یوگا است که بر آرامش ذهن تمرکز دارد. برخی از تفاوت های اساسی یوگا و مدیتیشن عبارتند از :
- • یوگا یک فعالیت فیزیکی است در حالی که مدیتیشن یک فعالیت ذهنی است. هنگامی که مدیتیشن تمرین میکنید، بهتر است تمرین های فیزیکی مانند یوگا را در برنامه روزانه تان بگنجانید تا سبک زندگی شاد و متعادل داشته باشید. هنگام شروع مدیتیشن، نیاز است که تمرکز زیادی داشته باشید و آمادگی جسمانیتان بیشتر مطرح است تا آمادگی فیزیکی.
- • یوگا به تنهایی ذهن را لزوما پرورش نمیدهد و مدیتیشن نیز به تنهایی لزوما تاثیر مثبت بر فیزیک بدن نخواهد داشت. مدیتیشن یعنی آموزش دادن به خود برای متمرکز ماندن و عدم پرت شدن افکار به احساسات و افکار ناخواسته در حالی که یوگا بر روی وضعیت های فیزیکی و تمرینات تنفسی تمرکز دارد.
- • یوگا میتواند برای برخی افراد بسیار پیچیده و سخت باشد زیرا شامل وضعیت های فیزیکی است. شاید برای افرادی که در شرایط فیزیکی نرمال به سر میبرند یا جوانان و نوجوانان ساده باشد، اما ممکن است برای کسانی که شرایط فیزیکی خاصی دارند، مانند دردهای مزمن زانو یا مشکلات فیزیکی نظیر مشکلات حرکتی، یا سن بالایی دارند؛ دارای چالش فراوان باشد. علی الخصوص هنگامی که تمرینات یوگا وارد مراحل پیشرفته میشود این افراد ممکن است احساس راحتی نکنند و احساس درد و ناراحتی داشته باشند. افرادی که دردهای مزمن دارند بهتر است با مدیتیشن و ذهن آگاهی شروع کنند که بدنشان دچار مشکلات حادتر نشود و به مرور زمان و پس از تقویت ذهن، به سراغ وضعیت های ساده فیزیکی یوگا بروند.
انواع تنفس در یوگا
تنفس صحیح یکی از اصول کلیدی در یوگا است. تنفس صحیح میتواند بسیاری از بیماری های جسمی و ذهنی شما را درمان کند یا کاهش دهد. انواع مختلفی از تنفس در یوگا وجود دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم:
- • تنفس نادی شودانا
- • تنفس متناوب از سوراخ بینی
- • تنفس اوجایی
- • تنفس زنبوری
- • تنفس سه قسمتی
- • تنفس بهراماری
- • تنفس دم آهنگری
- • تنفس شیتالی
- • تنفس کاپالابهاتی
- • تنفس شکمی
- • تنفس جعبه ای
- • تنفس قفسه سینه ای
برای اطلاعات انواع تنفس در یوگا خواندن مقاله انواع تنفس در یوگا به شما توصیه میشود.
یوگا برای زانو درد
یوگا میتواند فواید بسیاری داشته باشد. برخی از افراد که دردهای مزمن یا موقت زانو دارند، میتوانند یوگا را برای تقویت زانوهایشان انجام دهند. بهتر است در صورتی که میخواهید تمرین برای زانو درد انجام دهید، با یک مربی واجد شرایط یوگا مشورت کنید و علت و شدت دردهایتان را برای وی بیان کنید که بهترین تمرین ها را به شما ارائه دهد. با توجه به علت زانو درد، ممکن است مربی برخی تمرینات را برای شما اصلاح یا ممنوع کند.
یوگا برای رفع درد سیاتیک
درد سیاتیک این روزها یکی از رایج ترین دردها بین مردم است. حدود 40 درصد از مردم در طول عمرشان به درد سیاتیک مبتلا میشوند و با افزایش سن خطر ابتلا به بیماری سیاتیک افزایش می یابد. در صورتی که حدس میزنید مبتلا به سیاتیک هستید، حتما به یک پزشک متخصص مراجعه کنید و از وی راجع به انجام تمرینات یوگا بپرسید. به طور کلی در اکثر موارد شما میتوانید تمرینات یوگا را برای رفع درد سیاتیک انجام دهید و ورزشی بی خطر محسوب میشود.
یوگا برای تناسب اندام
یوگا به طور کلی میتواند برای همه با هر اندامی موثر واقع شود. در واقع یوگا به افرادی که دچار اضافه وزن هستند کمک میکند وزنشان را کم کنند و به افرادی که کمبود وزن دارد کمک میکند وزنشان افزایش پیدا کند. یوگا از مراحل ابتدایی به تناسب اندام شما کمک میکند و برای رسیدن شما به وزن ایده آل تلاش میکند. یوگا علاوه بر اینکه کمک میکند شما به تناسب اندام برسید، شما را تشویق میکند به خودتان عشق بورزید و برای بدنتان ارزش قائل شوید و در نتیجه برای خوراکتان ارزش بیشتری قائل شوید و غذاهای سالمتری را مصرف کنید که به تناسب اندامتان کمک میکند.
یوگا برای چه بیماری هایی مفید است؟
به طور کلی یوگا میتواند برای اکثر بیماری ها و مشکلات جسمی یا حتی ذهنی موثر واقع شود. در ادامه لیستی از برخی از معروفترین بیماری ها که با یوگا درمان یا کنترل میشوند، آورده شده است:
- • دیابت
- • ام اس
- • سرطان
- • بیماری های قلبی عروقی
- • آسم
- • آرتروز
- • افسردگی
- • سر درد
- • فشار خون
- • زانو درد
- • کمر درد
- • گردن درد
- • درد سیاتیک
- • استرس و اضطراب و پانیک
- • کاهش درد پریود (قاعدگی دردناک)
- • واژینیسموس
- • تقویت رحم و تخمدان
- • و ...
یوگا در دوران بارداری
یوگا در دوران بارداری میتواند مزایا زیادی داشته باشد. یوگا به تنفس صحیح و آرامش کمک میکند. یوگا میتواند استرس های مادر را کاهش دهد و عضلات شکم و لگن را برای زایمان آماده کند. همچنین یوگا میتواند باعث شود مادر زایمان ساده تری داشته باشد و دوره نقاهت پس از زایمان کوتاهتری داشته باشد. علاوه بر این یوگا میتواند کمک کند زنان بارداری سالمتری داشته باشند؛ احتمال زایمان زودرس یا تولد نوزادی با وزن پایین در زنانی که مرتب یوگا انجام میدهند، کمتر است. البته توجه داشته باشید که هر چند یوگا میتواند در دوران بارداری و حتی پس از زایمان موثر واقع شود، باید تحت نظر پزشک زنان و یک مربی واجد شرایط یوگا انجام شود. در صورتی که شرایط خاص بارداری دارید مانند بارداری در سنین بالا، بارداری خارج از رحم یا هر گونه شرایط خاص دیگری دارید که بارداری شما را متفاوت میکند، ممکن است پزشک زنان انجام یوگا را برای شما ممنوع یا محدود کند و فعالیت های فیزیکی بسیار محدودی را برای شما در نظر بگیرد.
یوگا در خانه یا یوگا در کلاس حضوری؟
تا پیش از ویروس کرونا عموما کلاس های آنلاین محبوبیت زیادی بین مردم نداشت، اما در سالهای اخیر و پس از دوران کرونا بسیاری از مردم تمایل به کلاس های آنلاین پیدا کرده اند. کلاس های آنلاین مزایا و معایب خودش را دارد. تمرین یوگا در خانه میتواند برای بسیاری از مردم مفید واقع شود زیرا نیازی به رفت و آمد ندارند و نمیتوانند در ساعت مشخص خودشان را به محل برگزاری کلاس برسانند. ممکن برای برخی رفت و آمد به کلاس یوگا ساعتها معطلی داشته باشد یا چالش برانگیز باشد، زیرا شاغل هستند و نمیتوانند مرخصی بگیرند. بنابراین برای چنین افرادی کلاس های آنلاین یوگا میتواند گزینه ی بهتری باشد. حتما در صورتی که قصد دارید یوگا در خانه انجام دهید، دوره ای را تهیه کنید که پشتیبانی به شما ارائه میدهد. دوره های بدون پشتیبانی میتوانند چالش های شما را بیشتر کنند و یا حتی موثر واقع نشوند. البته برخی نیز کلاس های یوگا حضوری را ترجیح میدهند و حضور در جمع دوستان و کسانی که هدف مشترکی با وی دارند، باعث میشود تمایل بیشتری به انجام تمرینات یوگا داشته باشند و استمرارشان بهتر حفظ شود. به صورت کلی نمیتوان گفت کلاس یوگا آنلاین بهتر است یا کلاس های حضوری یوگا! با توجه به شرایطتان و مزایا و معایب هر کدام تصمیم بگیرید کدام را ترجیح میدهید.
اپلیکیشن های خوب برای تمرین یوگا
- 1. اپلیکیشن دیلی یوگا (Daily Yoga) (مناسب برای اندروید و آیفون، رایگان با پرداخت درون برنامه ای)
- 2. اپلیکیشن یوگا استادیو (Yoga Studio) (مناسب برای اندروید و آیفون، رایگان با پرداخت درون برنامه ای)
- 3. اپلیکیشن یوگا دیلی فیتنس (Yoga Daily Fitness) (مناسب برای اندروید، رایگان)
- 4. اپلیکیشن داون داگ (Down dog) (مناسب برای اندروید و آیفون، رایگان با پرداخت درون برنامه ای)
- 5. اپلیکیشن جی ال اُ (GLO) (مناسب برای آیفون، رایگان با پرداخت درون برنامه ای)
- 6. اپلیکیشن یوگا – ترک یوگا (Yoga – Track Yoga) (مناسب برای اندروید، رایگان با پرداخت درون برنامه ای)
- 7. اپلیکیشن یوگا برای مبتدیان (Yoga For Beginners) (مناسب برای آیفون، رایگان)
- 8. اپلیکیشن گایا (GAIA) (مناسب برای آیفون، رایگان با پرداخت درون برنامه ای)
سخن نهایی یوگا پیشینه ای هزاران ساله دارد و میتواند سفری به سوی آرامش بیشتر و سلامت بهتر شما باشد. انجام یوگا میتواند از بسیاری از بیماری ها پیشگیری کند و درد و عوارض ناشی از بسیاری از بیماری ها را کاهش دهد. همیشه به یاد داشته باشید که مشاوران زینب یوگا میتوانند به شما کمک کنند و راهنماییتان کنند بهترین تمرینات مناسب بدنتان را انجام دهید. اگر شما هم به سلامت جسم و روان بدنتان اهمیت میدهید و تلاش میکنید هر روز نسبت به دیروز بهتر شوید، خرید دوره جامع آموزش یوگا از مبتدی تا پیشرفته را به شما پیشنهاد میکنیم. اگر سوالی دارید، میتوانید در کامنتهای همین مقاله بپرسید.